Het verschil tussen blauwe bessen en bosbessen
10 mei 2018 

Het verschil tussen blauwe bessen en bosbessen

Het is niet bij iedereen bekend, maar er is wel degelijk een duidelijk verschil tussen blauwe bessen en bosbessen. Het zijn vooral blauwe bessen die met bosbessen worden verward. In de volksmond noemen we blauwe bessen veelal zelfs gewoon bosbessen. Andersom gebeurt dit in mindere mate ook. Maar er zijn wel degelijk verschillen tussen de twee vruchten.

De blauwe bes

Zo is de blauwe bes een plant uit de heifamilie, een vruchtdragende struik met een hoogte van 1,5 tot 2,5 meter. De blauwe bes bloeit in trossen. De bloem is wit-crème tot roze van kleur en bloeit in de eerste helft van mei. Door deze vroege bloei kan er schade door nachtvorst optreden, maar er zijn planten die hiertegen bestand zijn. Hoewel de blauwe bes zichzelf bestuift, zorgt kruisbestuiving door hommels en honingbijen voor meer en grotere vruchten. De blauwe bes is oorspronkelijk afkomstig uit het noordoosten van de Verenigde Staten, maar de mens heeft de blauwe bes veredeld door selectie en kruising. Blauwe bessen zijn vrij groot en hun sap is kleurloos.

De bosbes

De bosbes, of wilde bosbes, is een andere soort en groeit aan lage struiken in het bos. De vrucht is door en door donkerblauw gekleurd. Wilde bosbessen zijn kleiner en het blad kleurt in de herfst vuurrood. Bosbessen zijn kleiner dan blauwe bessen en hebben een donkerdere kleur en diepblauw sap. Ze groeien aan lage struiken waarvan de bladeren in de herfst vuurrood kleuren. Bosbessen hebben bovendien weinig extra toevoegingen nodig, omdat ze van zichzelf al een lekkere smaak hebben.

Verschillen en overeenkomsten

Terwijl bosbessen klein zijn en individueel aan een struik groeien, zijn blauwe bessen groter en groeien ze in trossen. Daarnaast verschilt het vruchtvlees van de twee vruchten van elkaar. De bosbes bevat rood vruchtvlees en de blauwe bes is wit van binnen. De bosbes groeit laag aan de grond, terwijl de struik van een blauwe bes wel 2,5 meter hoog wordt.
Beide soorten vruchten hebben een blauwe schil met een mat en dof oppervlak.

Bent u benieuwd wat voor lekkers er allemaal van blauwe bessen te maken is? Kijk dan eens op www.blauwbessenbier.be voor het lekkerste blauwbessenbier. Met 30% echt fruit in een flesje, bevat het veel vezels en goede eigenschappen die ook in de blauwe bessen zitten. Ontdek zelf hoe lekker dat is!

Over de schrijver
Savan Heijnen
Door

Savan Heijnen

op 17 Dec 2018

Ik heb een vraagje. Ik hoorde laatst dat een bosbes hetzelfde is als een wilde blauwe bes. Is dit waar?

Chefkokperekutvooraluklotedineetjes
Door

Chefkokperekutvooraluklotedineetjes

op 12 Jul 2021

Min of meer u kunt het vergelijken met appels en peren !

Jan
Door

Jan

op 28 Aug 2021

Vraag? In je verhaal heb je het over de bosbes en wilde bosbes. Zit daar nog verschil in? zo ja welke? of duid je daar mee aan dat de bosbes ook wel wilde bosbes wordt genoemd.

Margo
Door

Margo

op 14 Sep 2021

Zit er in een blauwebes soort een rood achtige pit 1 pit

Reactie plaatsen